Simpozionul ”Petre Oprea”
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ vă invită în perioada 29 – 30 iunie 2017, între orele 10.00 -16.00, sala Victor Ion Popa, la al VI-lea Simpozion „Petre Oprea” de istoria artei româneşti. Inițiat în anul 2012 de către Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO în memoria istoricului și criticului de artă Petre Oprea (1928-2011), simpozionul, care are loc în preajma zilei de Sfinții Petru și Pavel, a fost de la bun început susținut de Comitetul Naţional Român – Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Societatea Colecţionarilor de Artă din România și, în mod deosebit, de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, totodată gazdă a manifestării. În cadrul simpozionului vor susţine comunicări istorici şi critici de artă, muzeografi, artişti plastici, colecţionari şi alte categorii preocupate de fenomenul artei româneşti, trecute şi actuale. Scopul organizatorilor este de a continua abordarea complexă a istoriei artei plastice românești, iniţiată de Petre Oprea, cel care a introdus în cercetarea domeniului studierea sistematică a colecţionismului de artă, a grupărilor artistice, a sistemului de burse pentru artişti, a comerţului de artă, a istoriei criticii de artă şi multe alte teme nestudiate anterior.
Artişti plastici comentaţi de Petre Oprea
Pictură, sculptură și grafică românească din colecţii particulare
Începând cu a doua ediţie din anul 2013 a Simpozionului „Petre Oprea“ de istoria a artei româneşti s-a organizat şi o expoziţie cu lucrări de artă aflate în diverse colecţii particulare. Iată că această iniţiativă a colecţionarilor Karlfried Patzelt, Liviu Gavrilescu şi a regretatului Dan Zlatanovici, toţi trei membri ai Societăţii Colecţionarilor de Artă din România, a ajuns la a cincea ediţie graţie perseverenţei organizatorilor şi a participării a tot mai mulţi colecţionari. Şi multe dintre operele prezentate sunt importante, fără îndoială şi ca urmare a inspiratei teme a expoziţiei. Organizatorii expoziţiei şi respectiv ai catalogului au revăzut publicaţiile semnate de Petre Oprea, inserând în catalog cele mai sugestive judecăţi de valoare ale acestuia faţă de opera multor artişti plastici români. În scrierile acestui istoric şi critic de artă, deopotrivă apreciat de experţii de artă, muzeografi, colecţionari şi iubitori de artă, apar mii de nume de artişti întrucât încă din tinereţe, el a abordat fenomenul artistic în toată complexitatea lui, mai degrabă decât să se limiteze în a studia opera unor mari artişti cărora să le consacre monografii consistente. Desigur că ambele demersuri sunt necesare şi complementare în studiul artei româneşti, dar timp de mai multe decenii, Petre Oprea a fost aproape singurul care a studiat sistematic fenomenul colecţionării obiectelor de artă, istoria criticii de artă şi rolul ei în fiecare etapă în stabilirea ierarhiilor artistice, rolul statului, la început extrem de timid, în sprijinirea vieţii artistice şi multe altele. Totuşi, şi el a studiat sistematic opera câte unui artist – aş aminti aici doar trei nume: Francisc Şirato, M. H. Maxy şi Marius Bunescu – contribuţiile sale fiind de neocolit pentru oricine se apleacă asupra activităţi acestora. Prezentul catalog nu este exhaustiv faţă de titlul ales având în vedere miile de nume care ar trebui acoperite. Dar este un început pe care organizatorii l-ar dori continuat astfel încât prezentarea de lucrări aflate în colecţii particulare să fie totodată şi un prilej de a rememora afirmaţiile istoricului şi criticului de artă Petre Oprea, mentor mai mult sau mai puţin ai multor iubitori de artă din ziua de azi. (Mihaela Varga)
Vernisajul va avea loc în data de 29 iunie 2017, ora 12.00, în Sala de Sticlă a Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, din Șos. Kiseleff nr. 30, expoziţia putind fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00, până la 30 iulie 2017.