Home Evenimente Evenimente Culturale Târgul de Sfântul Dumitru

Târgul de Sfântul Dumitru

Dragii noștri,
În programul Târgului de Sfântul Dumitru au intervenit o serie de modificări, ca urmare a creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus. În acest sens, în cadrul târgului nu vor mai fi prezenți reprezentanții ansamblurilor folclorice: „Veselia” din Vidin, Bulgaria, cel de dans german „Korona” din Braşov, cel de dansuri tradiționale evreiești „Hora” din Bucureşti și „Reabinușca” din Jurilovca, Tulcea.
Vă reamintim că Târgul de Sfântul Dumitru se desfășoară în aer liber, cu respectarea tuturor reglementărilor impuse de Ministerul Sănătății și Ministerul Culturii, prin Ordinul nr. 3142/1495/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă așteptăm în siguranță la muzeu!

În perioada 23 – 25 octombrie 2020 la  Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” are loc Târgul de Sfântul Dumitru – eveniment de tradiție care reface atmosfera târgurilor  din satul de altădată care aveau loc în zilele marcate de sărbătorile Sfinților, cinstiți de biserica și de sat, la date fixe.

Evenimentul din acest an va fi unul cu totul deosebit: pe de o parte va marca cei 140 de ani de la nașterea lui Dimitrie Gusti, fondatorul Muzeului Satului, anul 2020 fiind decretat Anul omagial „Dimitrie Gusti și Școala Sociologică de la București“ de către Asociația Română de Sociologie împreună cu Institutul de Sociologie al Academiei Române și Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române. Pe de altă parte, acest mare târg al toamnei marchează și programul Patriarhiei Ortodoxe Române pentru acest an dedicat pastorației părinților și copiilor fiind și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români. Atmosfera de mare sărbătoare va fi accentuată și de celebrarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir care este si ocrotitor al Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Timp de trei zile vizitatorii vor avea ocazia să târguiască, să ia parte la spectacole de muzică și dans, teatru, ateliere de creație și demonstrații meșteșugărești realizate de creatori populari veniți la muzeu din toate colțurile țării.

Sâmbătă, 24 octombrie, iubitorii de dans popular vor putea intra în hora mare alături de reprezentanții Ansamblului folcloric ”Veselia” din Vidin, Bulgaria.

Duminică, 25 octombrie, de la ora 9.00 va avea loc Sfânta Liturghie la Biserica Turea din Satul Nou. Seria de evenimente va continua cu muzică populară interpretă de artiști din generația tânără a folclorului românesc. Cantautorul Dan Vasilescu va completa momentul muzical, urmând ca ziua să se încheie cu dansuri ale minorităților germane, evreiești și lipovenești.

Vor putea fi vizitate cele două expoziții de artă religioasă: la sala H. H. Stahl –  „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, rezultat al concursului național cu același nume, aflat la ediția a IX-a și organizat de Patriarhia Română, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”și la sala Gheorghe Focșa –  „Sărbătoarea Breslei – 2020” organizată de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România.

Accesul la târg se face prin achiziționarea biletului de intrare și cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19  conform Ordinului Ministerului Culturii nr. 3142/1495/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.

 

Date

23 oct. 2020
Terminat

Time

9:00 - 19:00

Locație

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Șos. Kiseleff nr. 28-30, sector 1 Bucuresti, 011347 România

Organizator

MUZEUL NAȚIONAL AL SATULUI „DIMITRIE GUSTI”

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului