UN COLȚ DE BUCUREȘTI – Bresle, meșteșug și tradiție
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Asociația pentru Meșteșug și Tradiție vă invită în perioada 3-4 octombrie 2020 la evenimentul aflat la prima ediție – „Un colț de București”.
Evenimentul își propune să promoveze arta meșterilor populari și artiștilor plastici din București. În cele două zile, în curțile gospodăriilor din muzeu, vor avea loc și demonstrații meșteșugărești, ateliere pentru copii și pentru adulți. Cei care doresc să repare sau restaureze un obiect drag – o ie, o icoană, o opincă, o curea, o pot face pe loc, deoarece meșterii vor avea uneltele și materialele necesare.
Vor fi prezenți :
- Radu Dincă – icoane pe sticlă
- Vladimir Baciu – icoane pe sticlă
- Mihaela Bădescu – icoane pe lemn
- Carmen Catană – icoane pe sticlă
- Domnica Sibianu – icoane pe sticlă
- Cristian Vasilescu – vitralii
- Mihaela Iordache – prelucrarea sticlei
- Jorj Dimitriu – prelucrarea lemnului
- Cornelia Untilov – prelucrarea pielii
- Ana Maria Rai – podoabe populare
- Ecaterina Filip – podoabe populare
- Adriana Untilov – ceramică artistică
- Luminița Voica – ceramică
- Doina Khalvati – măști populare
- Vasilica Stuparu – păpuși din sfoară
- Teodora Ralea – artă decorativă (pictură pe suport textil)
- Daniela Petre – artă decorativă
- Simona Văduva – artă decorativă
- Cristina Stan – țesături
- Florentina Olteanu – țesături
- Elena Petruș – lână împâslită
- Livia Bîrlădeanu – împletitul din pănuşi de porumb
- Florin Poptean – jucării din lemn
-
Ilinca Alexandru – opincărie
-
Firea Carmen Elena – costume populare, țesături
-
Brâncoveanu Marian Petrica – arta decorativa (pictură pe suport ceramic)
-
Gînea Gheorghe – argăsire artizanală piei de animale
-
Constanda Maria Corina – podoabe populare
-
Buia Flory – tesaturi, broderie frivolite
-
Petrescu Dorian Emil – prelucrarea pielii
-
Munteanu Cristian – olărit
De asemenea, în cele doua zile, vor fi alături de noi și de această dată artiștii Teatrului Muzical Ambasadorii cu spectacolul de balet „Frumoasa și Bestia”, adaptare a celebrei povești scrise de Charles Perrault, o creație coregrafică semnată de Valentin Stoica, prim-balerin al Operei Naționale București, într-o scenografie sugestivă, creionată de Viorica Petrovici. Spectacolul face parte din programul SAMER 2020, inițiat de Ministerul Culturii.
Vă așteptăm așadar, între orele 09.00 – 19.00, la un inedit eveniment al toamnei, la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, satul din inima capitalei!
ASOCIAȚIA PENTRU MEȘTEȘUG ȘI TRADIȚIE
Asociația pentru Meșteșug și Tradiție este un ONG înființat în anul 2017 al cărei scop declarat este susținerea, stimularea și dezvoltarea practicării meșteșugurilor artistice tradiționale, a activităților și produselor din sfera artei populare, dar și a produselor artizanale și creațiilor artistice realizate manual. Își propune de asemenea perpetuarea în viitor a valorilor culturale naționale moștenite și conservarea acestora.
Membrii asociației sunt împărțiți în două secțiuni care vizează două mari segmente de preocupări, și anume artă tradițională românească, secție unde regăsim meșteri populari care practică un meșteșug artistic și care activează pentru conservarea, păstrarea și ducerea mai departe a meșteșugului practicat și secția artizanat reprezentată de creatori de handmade și de artă populară contemporană.
De la înființare până în prezent, asociația a avut implicare în viața culturală și socială prin diverse activități și colaborări, a avut acțiuni de documentare și cercetare, de voluntariat, de educație non-formală, sesiuni de prezentare și demonstrative, dar și ateliere practice, cum ar fi:
– Ateliere de pictură pe sticlă – icoane tradiționale, destinate copiilor și adulților, proiecte realizate împreună cu SC Tactic Events & Marketing SRL, derulate în București în lunile septembrie 2017, iulie 2018 și perioada iunie – septembrie 2019. Aceste ateliere au vizat susținerea, stimularea și dezvoltarea practicării meșteșugurilor tradiționale, acțiuni ce au avut ca obiectiv oferirea de servicii culturale pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare în scopul creșterii gradului de acces și participare a publicului larg la viața culturală.
– Ateliere de vitralii – proiecte realizate împreună cu Organizația Națională Cercetașii României, Centrul Local “Floare de Colț” București, adresat adolescenților și tinerilor adulți și desfășurat la sediul asociației noastre, pe parcursul a 10 sesiuni de lucru în perioada octombrie – decembrie 2017. În toate aceste întâlniri, participanții au luat contact cu tehnica vitraliului, au căpătat noțiuni pornind de la istoric și prezentare pentru a ajunge mai apoi la lucru practic ce a avut ca finalitate realizarea unui felinar pentru Lumina Păcii de la Betleem.
– Ateliere de pictură pe sticlă cu tematică de iarnă în cadrul activităților educative “Moș Crăciun e Cercetaș” – proiecte realizat împreună cu Organizația Națională Cercetașii României, Centrul Local “Orizont” Brașov, grupul țintă fiind copii și adulți. Proiectul s-a derulat în Brașov în luna noiembrie 2017, pe parcursul a patru ateliere de pictură, acest proiect s-a derulat și în noiembrie 2018 și noiembrie 2019. Și în prezent derulăm un parteneriat permanent care vizează acțiuni culturale și educația non-formală a copiilor și tinerilor.
– Ateliere de pictură pe sticlă cu tematică de Crăciun în cadrul evenimentului „Târgul de Crăciun București” ediția 2017 la Căsuța lui Moș Crăciun pe parcursul a patru sesiuni în luna decembrie 2017 și ediția 2018 în Piața Univerității de Crăciun, eveniment unde asociația a susținut o serie de opt ateliere de pictură a decorațiunilor și ornamentelor de Crăciun în luna decembrie 2018 – proiecte realizate împreună cu Primăria Municipiului București, destinate copiilor.
– Ateliere demonstrative și participare la târguri organizate de Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” și Muzeul Național al Țăranului Român.