„Zilele României în Parcul Hoge Veluwe”

În perioada 22-24 iunie, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti este invitat în Olanda să participe, în calitate de partener principal al Ambasadei României la Haga, la evenimentul intitulat „Zilele României în Parcul Hoge Veluwe”.

Plasat sub egida Anului Centenar şi derulat în perspectiva deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, evenimentul oferă oportunitatea unei promovări de excepţie a relaţiei bilaterale româno-olandeze, a profilului european al României, a profilului cultural, turistic, economic al ţării noastre într-o locaţie de atracţie pentru societatea olandeză, precum și pentru numeroşii vizitatori vest-europeni ai parcului, alături de un partener influent, precum Fundaţia „Parcul Național De Hoge Veluwe”, care  a propus că  România să fie anul acesta „invitat de onoare”.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate costume tradiţionale reunite în expoziţia „De la roşu la negru”, meşteşuguri tradiţionale, ateliere de olărit, ţesut covoare, împletituri, concerte de muzică tradiţională românească, filmul documentar despre Muzeul Satului realizat de Trinitas TV. De asemenea vor fi vernisate două expoziţii de fotografie: „Mai mult decât pâine”, realizată de Ana Negru şi „Culorile României”, sub semnătura lui Sorin Onişor.

Pe 24 iunie vom sărbători împreună cu toţi invitaţii străini cel mai cunoscut simbol identitar romanesc: Ia.

 

Astăzi, 23 iunie 2018 România a cucerit Olanda. 40 de meșteri tradiționali și artiști au reușit să îi uimească pe inițiatorii evenimentului intitulat „Zilele României în Parcul Național De Hoge Veluwe”. Când vezi un baron olandez purtând la piept cu bucurie steagul României și floarea de colt primită în dar de la meșterul Ion Rodos și prinzând rapid ritmul horei, știi că noua legătură creată între România și Olanda va fi trainică. Un moment inedit a fost acela în care gazdele au devenit oaspeți și au fost absolut surprinse să fie întâmpinate cu pâine (coapta la Brașov) și sare la deschiderea oficială a evenimentului „Zilele României în Parcul Național De Hoge Veluwe „. „Echipa” României a radiat de fericire și de foarte mult timp nu am văzut oameni mai deciși sa-si arate valoarea.

„Zilele României în Parcul Național De Hoge Veluwe” (23-24 iunie 2018) se desfășoară sub patronajul Ambasadei României la Haga, în contextul celebrărilor dedicate Anului CENTENAR în Olanda.

Evenimentul este organizat de fundația „Parcul Național De Hoge Veluwe” în cooperare cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și cu sprijinul Guvernului României, al Institutului Cultural Român Bruxelles și al Consiliului Județean Vâlcea.
#RomâniaCENTENAR
Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni
ICR Bruxelles
Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”
https://www.hogeveluwe.nl/nl/agenda/roemeense-dagen

Date

22 - 24 iun. 2018
Terminat

Time

0:00 - 23:59

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului