Ziua Crucii. Cârstovul Viilor
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită la ediția din acest an a „Zilei Crucii”, numită în popor și Cârstovul Viilor, sărbătoare ce marchează începutul culesului viilor și prepararea mustului. Cu această ocazie, la Muzeul Satului din București au loc o serie de evenimente dedicate atât tradițiilor care înconjoară sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, cât și venirii toamnei.
Sâmbătă, 15 septembrie, ansamblul „Tradiții luncavițene” ne încântă cu muzică și dansuri tradiționale dobrogene, în cadrul spectacolului Bun îi vinul ghiurghiuliu. În aceeași zi, toamna își face simțită prezența prin cântecele gorjencei Maria Beatrice Băndoiu. Ziua se încheie într-un mod practic, prin ateliere tradiționale susținute de meșteri populari. În limita a 10 locuri pentru fiecare atelier, vizitatorii au ocazia să descopere secretul confecționării podoabelor populare și împletiturilor textile. Participarea la ateliere este gratuită, în limita locurilor disponibile.
Duminică, 16 septembrie, împreună cu actorul Nae Alexandru îl redescoperim pe scriitorul Păstorel Teodoreanu, ale cărui poezii evocă pasiunea pe care marele iubitor de vinuri o avea față de licoarea lui Bacchus. Tot duminică, chitara lui Tudor Niculescu Mizil și vocea Sabrinei Diacov ne propun o călătorie în jurul lumii. Seria de evenimente se încheie cu un ghidaj tematic la instalațiile și instrumentele specifice viticulturii. Plecând de la Platoul Arhondaricului, vizitatorii vor învăța cum se prepara mustul pe vremuri și care erau instrumentele folosite la îngrijirea și culesul viilor.
Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului are loc și târgul meșterilor populari, menit să amintească de târgurile ce se desfășurau în preajma marilor sărbători religioase. Pentru participarea la târg este necesară achiziționarea biletului de acces în muzeu.
PROGRAM
Vineri, 14 septembrie
10.00 – 14.00 Festivalul de folclor al deţinuţilor – ediţia a IV-a
9.00 – 19.00 Târgul meşterilor populari, gastronomie tradiţională de sezon
Sâmbătă, 15 septembrie
14.00 Bun e vinul ghiurghiuliu…
Ansamblul „Tradiţii luncaviţene” – Luncaviţa, Tulcea
15.00 Neică toamna a venit!
Recital de muzică populară din zona Gorjului, susținut de Maria Beatrice Băndoiu
15.00 – 16.00 În dialog cu meşteşugurile tradiţionale – Ateliere de creaţie
Participare gratuită, în limita a 10 locuri/atelier
Podoabe populare – Corina Constanda, Bucureşti
Împletituri textile – Eugenia Tudor, Bucureşti
9.00 – 19.00 Târgul meşterilor populari, gastronomie tradiţională de sezon
Duminică, 16 septembrie
14.00 Pe Dunăre de-ar curge vin… – ziceri de la Păstorel Teodoreanu
Recită actorul Alexandru Nicolae Mihai
14.30 Cu chitara prin lume!
Tudor Niculescu Mizil și Sabrina Diacov
16.00 Monumente… de pe drumul vinului… – ghidaj tematic (întâlnire – Platou Arhondaric)
Instalaţii şi instrumentar specifice viticulturii
(Hanul „La Barieră”, gospodăriile Jurilovca, Curteni)
9.00 – 19.00 Târgul meşterilor populari, gastronomie tradiţională de sezon