Ziua Minorităților Naționale

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită sâmbătă, 18 decembrie 2021, între orele 11.00 – 15.00 la evenimentul de diplomație publică dedicat sărbătoririi „Zilei Minorităților Naționale”.

La eveniment vor lua parte domnul dr. arh Sergiu Nistor, consilier prezidențial, d-na Lacziko Enikő Katalin, secretar  de stat Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, Boris Velimirovici, directorul Departamentului Minorități al TVR, reprezentanți ai grupurilor minorităților naționale.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate filmele documentare: „Dobrogea multiculturală” (realizator Raico Cornea, TVR), „Sârbii din România – trecut și prezent” (realizator Raico Cornea, TVR) și „Drumul Talienilor” (realizator Anca Filoteanu, RoAsIt). De asemenea, în Sala de Sticlă va fi prezentată o expoziție de desene și picturi ale copiilor de la Liceul Teoretic „Dante Alighieri”.

Pe parcursul întregii zile, pe scena Sălii Victor Ion Popa, vor evolua ansambluri aparținând diverselor etnii.

Accesul în muzeu se face cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, printre care și obligativitatea purtării măștii de protecție pe tot parcursul vizitei (interior și exterior), conform HG nr. 1090/2021 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară.

***

Pe 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a ONU a adoptat „Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase”, primul document internaţional care oferea o garanţie a respectării drepturilor minorităţilor. In urma acestei decizii, o serie de state au declarat ziua de 18 decembrie Zi a minorităţilor naţionale. România s-a raliat acestui demers internaţional si in 1998, prin aprobarea HG nr. 881/ 1998, data de 18 decembrie este declarată „Ziua minorităţilor naţionale”. Începând din anul 2017, 18 decembrie este instituită „Ziua Minorităţilor Naţionale din România”, ca sărbătoare naţională.

Loader
Loading…

EAD Logo
Taking too long?

Reload Reload document

|

Open Open in new tab

Date

18 dec. 2021
Terminat

Time

11:00 - 15:00

Locație

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"
Șoseaua Kiseleff, nr. 28-30

Organizator

MUZEUL NAȚIONAL AL SATULUI „DIMITRIE GUSTI”

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului