12 aprilie 2021

Haszmann Pál

 

Haszmann Pál

12 august 1942 – 10 aprilie 2021

 A plecat dintre noi prof. Haszmann Pál, cel care a fost, este şi va rămâne o personalitate marcantă pentru viaţa ştiinţifică şi culturală a României şi nu numai.

Din anul 1973 este Director al Muzeului Haszmann Pál din Cernat, sectie a Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe și gestionează și valorifică un patrimoniu important și valoros ale cărui colecții însumează 70.000 de obiecte etnografice. Dintre acestea se remarcă colecțiile de unelte și mașini agricole funcționale (utilaje agricole funcționale ce fac obiectul unei parade tehnice anuale), colecția de industrie a fontei (sobe din fontă, obiecte legate de viaţa spirituală (cruci, crucifixe), obiecte de uz casnic (vase, mojare, fiare de călcat) şi obiecte de podoabă (statui, ornamente, tăvi ornamentale, lumânări, lămpi); colecția instrumentelor de redare și transmisie a sunetelor (aparate radio, patefoane, gramofoane, stații morse etc.)

Muzeul este membru al Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber din România şi al Asociaţiei Europene a Muzeelor în Aer Liber, Haszman Pal a militat neîncetat pentru păstrarea şi promovarea patrimoniului cultural naţional.

Specialiștii Muzeului Satului din Bucureşti și membrii Asociației Muzeelor în Aer Liber din România împărtășesc durerea prin trecerea la cele veșnice a domnului Haszmann Pal și sunt alături de colegii săi și de familia îndurerată.

Dumnezeu să-l odihneasca în pace!