Vizite prestigioase

  1. Acasă
  2. »
  3. Despre noi
  4. »
  5. Laudatio
  6. »
  7. Vizite prestigioase

Vizite de ieri

1. album

2. Majestatea Sa Regina Margareta a Danemarcei

Vizite de Azi

3. Vizita doamnei Laura Bush, Soţia Preşedintelui Statelor Unite ale Americii – 3 aprilie 2008

4. Vizita Alteţelor Lor Imperiale Prinţul Akishino şi Prinţesa Kiko ai Japoniei – 20 mai 2009

5. Vizita Majestății Sale Regina Paola a Belgiei – 7 iulie 2009

6. Vizita doamnei Jill Biden, soţia Vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii – 21 mai 2014

7. Vizita Alteţei Sale Regale Principele Leka al II-lea al Albaniei – 26 iunie 2014

8.Vizita Alteţei Sale Regale Pricipele Nicolae al României – 27 iunie 2014

9. Vizita Alteței Sale Regale Prințul Charles de Wales al Marii Britanii la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București

“Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special? Răspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural şi natural, tradiţiile voastre, dar şi capacitatea voastră de inovare şi schimbare. Tot ceea ce reprezentaţi voi după secole întregi de istorie – identitatea voastră şi întregul vostru potenţial. Toată energia pe care o puteţi pune în mişcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume”. Declaraţia aparţine Prinţului Charles, un prieten al României, îndrăgostit de tot ce înseamnă valori tradiţionale. A ajuns prima dată în România în urmă cu 20 de ani şi a fost impresionat de Transilvania, unde se păstrează tradiţiile de sute de ani. A reuşit să parcurgă întreaga ţară, la pas, prin vizitarea Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”. A dorit şi a cerut să viziteze acest loc în care poţi înţelege ce înseamnă de fapt creativitatea şi dragostea pentru natura a poporului român.

“Aici, oamenii trăiesc în armonie cu natura”, a spus Prinţul Charles.

A fost primit cu pâine şi cu sare, aşa cum este întâmpinat peste tot în România. Alături de directorul general al Muzeului Satului, conf. univ. dr. Paula Popoiu a vizitat Satul Nou şi Aleea Minorităţilor, pentru a vedea şi mai bine ce înseamnă diversitatea şi multiculturalitatea specifică românilor. Alteța Sa și-a manifestat interesul pentru arhitectura din lut specifică Dobrogei, iar reprezentanții Asociației Monumentul i-au prezentat tehnica țiglăritului tradițional.

A admirat biserica din Dragomiresti, iar apoi, in fata bisericii, s-a prins în hora mare din Calus.

Înaltul oaspete s-a arătat interesat de demonstraţia de încondeiere a ouălelor făcuta de meşteri artizani din Bucovina, a urmărit cum sunt pictate icoanele pe lemn şi piatră, iar la casa Chiojda din Buzău, în pridvor, a admirat ţesăturile şi scoarţele expuse.

”Arhitectura voastră, frumoasele voastre ferme, biodiversitatea, mozaicul de locuitori, diversitatea comunităţilor şi tradiţiilor, în Transilvania şi România, toate acestea, împreună, sunt o comoară, comoara voastră către lume. Brandul dumneavostră ca ţară este legat de valorile şi tradiţiile autentice, de gustul produselor alimentare, de biodiversitatea unică şi de peisaje şi, de asemenea, de capacitatea de inovare. Acestea vă fac speciali, de aceea mă întorc întotdeauna în România şi de aceea o parte din sufletul meu este întotdeauna aici.”

În itinerariul său, Prințul Charles a putut admira şi Biserica Timișeni din jud. Gorj și a asistat la un atelier de confecționat șiță organizat de William Blacker, scriitor si jurnalist freelancer, cu articole semnate in publicatii prestigioase precum „Times”, „Daily Telegraph” si „Ecologist”.

Cele 2 ore petrecute în muzeu, printre monumentele de arhitectură vernaculară şi meșterii populari prezenți pentru eveniment,l-au încântat pe Înaltul oaspete.

Unul dintre cei mai iubiţi sportivi de la noi, ambasador al turismului şi sportului, Ivan Patzaichin, i-a oferit o pagaie în semn de respect pentru imaginea pe care Prințul o face României în lume.

La final , Alteța Sa Regală Prințul Charles de Wales al Marii Britanii a primit din partea directorului muzeului icoane cu îngeri pictați pe sticlă, un album al Muzeului și Antropologia Dobrogei, o amplă lucrare de cercetare realizată de doamna Paula Popoiu pe parcursul a 20 de ani.

10. Vizita preşedintelui Franţei Emmanuel Macron

Vizita preşedintelui Franţei la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

„Splendid!” Aşa s-a simţit preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în timpul vizitei în cel mai mare muzeu în aer liber din România, Muzeul Naţional al Satului “ Dimitrie Gusti” şi a dorit să o şi exprime la plecare, în faţa sutelor de jurnalişti români şi străini care l-au urmărit pas cu pas pe parcursul celor 45 de minute prin muzeu.

Însoţit de soția sa Brigitte, Macron s-a plimbat, alături de șeful statului român, Klaus Iohannis, și soția acestuia, Carmen, pe aleile muzeului, gazdă fiindu-le Paula Popoiu, directorul general al muzeului. Cele două cupluri prezidenţiale au admirat munca meşteşugarilor, au ascultat muzică din tradiţională din Teleorman şi piesa „La vie en rose” interpretată la nai de artista Cornelia Tihon, eleva maestrului Gheorghe Zamfir.

Prima oprire a cuplurilor prezidenţiale a fost Casa de la Şanţ din Bistriţa, unde un meşteşugar a făcut o demonstraţie de olărit iar Brigitte Macron şi Carmen Iohannis au primit vase din ceramică de Horezu.

Bisericile din lemn i-au atras în mod special atenţia preşedintelui francez si a spus că sunt „magnifice”. „Nu avem aceeaşi tradiţie, aşadar este ceva nou pentru noi”, a afirmat Emmanuel Macron.

Reprezentaţia oferită de ansamblul Lăutarii din Teleorman a fost aplaudată îndelung de vizitatorii francezi. „Bravo!”, a exclamat Macron.

Brigitte Macron a fost atrasă de costumele populare aduse din diverse părţi ale ţării şi de produsele din piele expuse de meşteşugari, de la care a şi primit o pereche de opinci.

Ultima oprire în cadrul vizitei la Muzeul Satului a reprezentat-o gospodăria din Jurilovca, unde oaspeţii au fost întâmpinaţi de naista Cornelia Tihon care a interpretat melodia „La vie en rose”.

La finalul vizitei la Muzelul Satului, preşedintele Franţei a declarat că s-a simtit minunat descoperind Romania. „A fost foarte important pentru mine să petrec o vreme alături de domnul preşedinte şi de soţiile noastre în aceast loc tradiţional. A fost o mare oportunitate şi o mare plăcere (…) A fost extraordinar. Noi avem aceleaşi tradiţii. Am descoperit patrimoniul cultural.” „Voi reveni în 2018”, a promis Emmanuel Macron.

11. Martin Luther King III, în vizită la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

O întâlnire memorabilă, într-o frumoasă după amiază de octombrie. Aşa am putea rezuma in cateva cuvinte vizita lui Martin Luther King III, o personalitate a Americii contemporane, cel mai mare şi singurul rămas în viaţă dintre copiii renumitului luptător pentru drepturile civile, Martin Luther King Jr.

Prezent în România la invitația Ambasadei SUA pentru a încuraja implicarea civică și respectarea drepturilor omului, Martin Luther King III a vizitat şi Muzeul Naţional al Satului. “Sunt impresionat de toate aceste construcţii şi de felul în care ţăranul român a ştiut să se gospodărească. Este o plăcere să aflu într-un timp atât de scurt atât de multe despre România. A fost o experienţă minunată şi am aflat foarte multe lucruri despre istoria ţării dumneavoastră.”, a declarat Martin Luther King III la ieşirea din biserica maramureşeana din Dragomireşti.

A fost uimit să vadă vechile bordeie din Oltenia, dar şi bisericile de lemn din Maramures. S-a interesat de tehnicile diferite de acoperire ale caselor şi de diversele instalatii pe care ţăranul român le-a inventat pentru gospodăria sa şi pentru comunitate. Mai mult de oră, Martin Luther King III, avocat pentru drepturile omului, activist social dar și lider politic implicat activ în inițiative politice semnificative pentru menținerea tratamentului echitabil al tuturor popoarelor, atât acasă, cât și în străinătate, a parcurs aleile Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” şi s-a interesat de elementele de unicitate ale fiecarei zone în parte şi în acelaşi timp, ale muzeului în sine. A aflat că Muzeul Naţional al Satului este unul dintre punctele de interes atât al turiştilor, români şi străini, cât şi al tuturor marilor personalităţi care vin în Bucureşti, ajungând astfel la numărul record de peste 500.000 de vizitatori în ultimul an. La finalul vizitei, fiul marelui luptător pentru drepturile omului, a scris câteva rânduri în cartea de onoare a muzeului şi a mulţumit încă o dată pentru această experienţă minunată prin care a cunoscut rădăcinile poporului român.

12. Vizita oficială a primului ministru al Japoniei, Shinzo Abe, și a soției sale, Akie Abe, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Pe 15 ianuarie 2018, primul ministru al Japoniei, Shinzo Abe, împreună cu soția sa, Akie Abe, au sosit la București, în contextul unui turneu care a avut loc în mai multe state europene. Este prima vizită în România a unui prim-ministru din Țara Soarelui Răsare.

În următoarea zi, pe 16 ianuarie, cuplul japonez a vizitat Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, unde, potrivit declarațiilor doamnei Conf. univ.dr. Paula Popoiu, Managerul muzeului, a fost impresionat de monumentele de arhitectură populară, de meșterii populari prezenți în muzeu și de cireșii japonezi, plantați în muzeu în primăvara anului 2009.

„A fost o vizită foarte scurtă. Ni s-a spus de la început că nu va putea sta mult. I-au plăcut foarte mult casa Șant (Bistrița Năsăud, n.r.) și biserica din Dragomirești (Maramureș, n.r.), dar și aleea cu cireși japonezi, unde prințul Akishino și prințesa Kiko au plantat cireși în urmă cu câțiva ani”, a spus doamna Conf. univ.dr Paula Popoiu, Managerul muzeului.

13. Vizita președintelui Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

14. Vizita președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului