12 octombrie 2017

Martin Luther King III, în vizită la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

O întâlnire memorabilă, într-o frumoasă după amiază de octombrie. Aşa am putea rezuma in cateva cuvinte vizita lui Martin Luther King III, o personalitate a Americii contemporane, cel mai mare şi singurul rămas în viaţă dintre copiii renumitului luptător pentru drepturile civile, Martin Luther King Jr.

Prezent în România la invitația Ambasadei SUA pentru a încuraja implicarea civică și respectarea drepturilor omului, Martin Luther King III a vizitat şi Muzeul Naţional al Satului. “Sunt impresionat de toate aceste construcţii şi de felul în care ţăranul român a ştiut să se gospodărească. Este o plăcere să aflu într-un timp atât de scurt atât de multe despre România. A fost o experienţă minunată şi am aflat foarte multe lucruri despre istoria ţării dumneavoastră.”, a declarat Martin Luther King III la ieşirea din biserica maramureşeana din Dragomireşti.

A fost uimit să vadă vechile bordeie din Oltenia, dar şi bisericile de lemn din Maramures. S-a interesat de tehnicile diferite de acoperire ale caselor şi de diversele instalatii pe care ţăranul român le-a inventat pentru gospodăria sa şi pentru comunitate. Mai mult de oră, Martin Luther King III, avocat pentru drepturile omului, activist social dar și lider politic implicat activ în inițiative politice semnificative pentru menținerea tratamentului echitabil al tuturor popoarelor, atât acasă, cât și în străinătate, a parcurs aleile Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” şi s-a interesat de elementele de unicitate ale fiecarei zone în parte şi în acelaşi timp, ale muzeului în sine. A aflat că Muzeul Naţional al Satului este unul dintre punctele de interes atât al turiştilor, români şi străini, cât şi al tuturor marilor personalităţi care vin în Bucureşti, ajungând astfel la numărul record de peste 500.000 de vizitatori în ultimul an. La finalul vizitei, fiul marelui luptător pentru drepturile omului, a scris câteva rânduri în cartea de onoare a muzeului şi a mulţumit încă o dată pentru această experienţă minunată prin care a cunoscut rădăcinile poporului român.