28 mai 2020

Maria Zapca

Maria Zapca

(1962 – 2020)

Cu profundă durere Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” anunţă dispariţia doamnei Maria Zapca şi adresează familiei Sincere Condoleanţe. 

Maria Zapca s-a născut și a crescut în casă de meșteri, cu război în casă.

La opt ani a început să toarcă, să coasă și să țeasă la război primele sale obiecte, furând meseria de la mama sa. Întreaga viață a lucrat cu măiestrie covoare de lână, cergi, trăiști, costume populare, ciorapi de lână, zgărdane, fețe de masă, iar la fiecare târg obișnuia să meargă cu războiul de țesut și caierul de lână. Cergile, trăiștile, ciorapii de lână zgărdanele sale sunt apreciate și căutate atât de vizitatorii târgurilor din România dar și de turiștii străini. 

A înţeles cât de important este să nu lase să se piardă această îndeletnicire străveche și dorind să transmită meșteșugul mai separte, a predat lecții tuturor celor interesați: copiilor de la școlile din zonă, tabere de creație organizate de muzee, dar și la propria tabără organizată acasă. 

Pentru pasiunea sa, respectul pentru frumos, calitatea obiectelor sale, și interesul de a perpetua tradițiile, a fost răsplătită cu importante premii și distincții.  

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Colectivul Muzeului Naţional al Satului

 „Dimitrie Gusti”