25 septembrie 2017

Rădeşti, Galaţi

Gospodărie, 1/2 sec. XIX

Localitatea Rădeşti, parte a comunei cu acelaşi nume, se află în nordul judeţului Galaţi. Odinioară, făcea parte din judeţul Tutova.

Gospodăria, compusă din casă, bucătărie cu chiler şi coşer de porumb, a aparţinut unei familii înstărite de oieri, cu origini din sudul Transilvaniei, care s-a stabilit în Rădeşti în prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Tehnica de construcţie este specifică sudului Moldovei: pereţii sunt făcuţi din furci de salcâm înfipte în pământ, între care sunt prinşi paianţi orizontali şi pari verticali. Peste această structură din lemn se lipesc vălătucii, nişte turte din pământ amestecat cu paie. Pereţii sunt tencuiţi şi apoi văruiţi. Încă de la începutul secolului trecut, acoperişurile de stuf din sat au început să fie schimbate cu cele de ţiglă.

Figura cea mai reprezentativă a familiei a fost Toma Porumb (1882-1968), cel căruia i se zicea în sat Mocanul (la fel ca şi tatălui său), un apelativ legat, evident, de ocupaţia şi zona de origine a familiei. El era şi un meşter priceput – îşi croia singur hainele şi confecţiona instrumente muzicale, la care cânta cu multă măiestrie. Toma Porumb a fost o personalitate marcantă în sat, prin multiplele relaţii de rudenie spirituală în care a intrat – a cununat, împreună cu soţia sa, Jeniţa, peste 50 de perechi de tineri şi a botezat peste 70 de copii.

În anul 2008, gospodăria a fost donată, cu toate obiectele din interior, de către Costache Porumb, ginerele lui Toma, şi de către cele două fiice, Victoria Ciobotaru şi Eugenia Bejan.