15 septembrie 2017

Vizita Alteței Sale Regale Prințul Charles de Wales al Marii Britanii la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București

“Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special? Răspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural şi natural, tradiţiile voastre, dar şi capacitatea voastră de inovare şi schimbare. Tot ceea ce reprezentaţi voi după secole întregi de istorie – identitatea voastră şi întregul vostru potenţial. Toată energia pe care o puteţi pune în mişcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume”. Declaraţia aparţine Prinţului Charles, un prieten al României, îndrăgostit de tot ce înseamnă valori tradiţionale. A ajuns prima dată în România în urmă cu 20 de ani şi a fost impresionat de Transilvania,  unde se păstrează tradiţiile de sute de ani. A reuşit să parcurgă întreaga ţară, la pas, prin vizitarea Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”. A dorit şi a cerut să viziteze acest loc în care poţi înţelege ce înseamnă de fapt creativitatea şi dragostea pentru natura a  poporului român.

“Aici, oamenii trăiesc în armonie cu natura”, a spus Prinţul Charles.

A fost primit cu pâine şi cu sare, aşa cum este întâmpinat peste tot în România. Alături de directorul general al Muzeului Satului, conf. univ. dr. Paula Popoiu a vizitat Satul Nou şi Aleea Minorităţilor, pentru a vedea şi mai bine ce înseamnă diversitatea şi multiculturalitatea specifică românilor. Alteța Sa și-a manifestat interesul pentru arhitectura din lut specifică Dobrogei, iar reprezentanții Asociației Monumentul i-au prezentat  tehnica țiglăritului tradițional.

A admirat biserica din Dragomiresti, iar apoi, in fata bisericii, s-a prins în hora mare din Calus.

Înaltul oaspete s-a arătat interesat de demonstraţia de încondeiere a ouălelor făcuta de meşteri artizani din Bucovina, a urmărit cum sunt pictate icoanele pe lemn şi piatră, iar la casa Chiojda din Buzău, în pridvor, a admirat ţesăturile şi scoarţele expuse.

”Arhitectura voastră, frumoasele voastre ferme, biodiversitatea, mozaicul de locuitori, diversitatea comunităţilor şi tradiţiilor, în Transilvania şi România, toate acestea, împreună, sunt o comoară, comoara voastră către lume. Brandul dumneavostră ca ţară este legat de valorile şi tradiţiile autentice, de gustul produselor alimentare, de biodiversitatea unică şi de peisaje şi, de asemenea, de capacitatea de inovare. Acestea vă fac speciali, de aceea mă întorc întotdeauna în România şi de aceea o parte din sufletul meu este întotdeauna aici.”

În itinerariul său, Prințul Charles a putut admira şi Biserica Timișeni din jud. Gorj și a asistat la un atelier de confecționat șiță organizat de William Blacker, scriitor si jurnalist freelancer, cu articole semnate in publicatii prestigioase precum „Times”, „Daily Telegraph” si „Ecologist”.

Cele 2 ore petrecute în muzeu, printre monumentele de arhitectură vernaculară şi meșterii populari prezenți pentru eveniment,l-au încântat pe Înaltul oaspete.

Unul dintre cei mai iubiţi sportivi de la noi, ambasador al turismului şi sportului, Ivan Patzaichin, i-a oferit o pagaie în semn de respect pentru imaginea pe care Prințul o face României în lume.

La final , Alteța Sa Regală Prințul Charles de Wales al Marii Britanii a primit din partea directorului muzeului icoane cu îngeri pictați pe sticlă, un album al Muzeului și Antropologia Dobrogei, o amplă lucrare de cercetare realizată de doamna Paula Popoiu pe parcursul a 20 de ani.