16 ianuarie 2021

RITA SHAPIRA SHAIN

Cu profundă durere Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” anunţă dispariţia doamnei              Rita Shapira Shain – sculptor, colecționar, donator, filantrop.

Rita Shapira s-a născut la Bucureşti, unde a studiat sculptura la Şcoala de Arte cu profesorul Corneliu Medrea, care i-a devenit mentor. Până în 1972, dată la care a emigrat în Israel, a participat la Saloanele anuale de artă decorativă, la expoziţii personale şi de grup.    

Lucrările sale, executate în bronz și marmură, a căror tema preferată este legată de maternitate și lumea inocentă a copilăriei, neatinsă de viciile vieții și încântătoare prin candoare, se află în colecţii particulare și ale unor mari muzee din Canada, Mexic, Statele Unite ale Americii, Elveţia, România, Israel, România.

Muzeul nostru a găzduit în perioada 2012 – 2020 o serie de evenimente precum: expozițiile temporare ”Jocuri de copii” (1 – 10 iunie 2012), ”Colecția Rita Shapira donată Muzeului Satului în anul 2013”, ”Rita Shapira – Păpuși. Carnaval” (6 – 31 decembrie 2015),  “Lecția de geometrie” (31 mai – 30 iunie 2019), “Casa păpușilor. Jucării donate de  Rita Shapira” (6 – 30 decembrie 2020); concursul – program „Opera unui artist: Rita Shapira văzută prin ochii copiilor” (14 noiembrie – 4 decembrie 2016).

Numele Rita Shapira Shain va rămâne înscris în galeria celor mai importanți colecționari din România cât și a muzeului datorită donațiilor sale.

Dumnezeu să o odihnească în pace!  Recunoștință și regrete.