15 septembrie 2017

Vizita preşedintelui Franţei Emmanuel Macron

Vizita preşedintelui Franţei la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

„Splendid!” Aşa s-a simţit preşedintele Franţei, Emmanuel Macron,  în timpul vizitei în cel mai mare muzeu în aer liber din România, Muzeul Naţional al Satului “ Dimitrie Gusti” şi a dorit să o şi exprime la plecare, în faţa sutelor de jurnalişti români şi străini care l-au urmărit pas cu pas pe parcursul celor 45 de minute prin muzeu.

Însoţit de soția sa Brigitte, Macron s-a plimbat, alături de șeful statului român, Klaus Iohannis, și soția acestuia, Carmen, pe aleile muzeului, gazdă fiindu-le Paula Popoiu, directorul general al muzeului. Cele două cupluri prezidenţiale au admirat munca meşteşugarilor, au ascultat muzică din tradiţională din Teleorman şi piesa „La vie en rose” interpretată la nai de artista Cornelia Tihon, eleva maestrului Gheorghe Zamfir.

Prima oprire a cuplurilor prezidenţiale a fost Casa de la Şanţ din Bistriţa, unde un meşteşugar a făcut o demonstraţie de olărit iar Brigitte Macron şi Carmen Iohannis au primit vase din ceramică de Horezu.

Bisericile din lemn i-au atras în mod special atenţia  preşedintelui francez si a spus că sunt „magnifice”. „Nu avem aceeaşi tradiţie, aşadar este ceva nou pentru noi”, a afirmat Emmanuel Macron.

Reprezentaţia oferită de ansamblul Lăutarii din Teleorman a fost aplaudată îndelung de vizitatorii francezi. „Bravo!”, a exclamat Macron.

Brigitte Macron a fost atrasă de costumele populare aduse din diverse părţi ale ţării  şi de produsele din piele expuse de meşteşugari, de la care a şi primit o pereche de opinci.

Ultima oprire în cadrul vizitei la Muzeul Satului a reprezentat-o gospodăria din Jurilovca, unde oaspeţii au fost întâmpinaţi de naista Cornelia Tihon care a interpretat melodia  „La vie en rose”.

La finalul vizitei la Muzelul Satului, preşedintele Franţei a declarat că s-a simtit minunat descoperind Romania. „A fost foarte important pentru mine să petrec o vreme alături de domnul preşedinte şi de soţiile noastre în aceast loc tradiţional. A fost o mare oportunitate şi o mare plăcere (…) A fost extraordinar. Noi avem aceleaşi tradiţii. Am descoperit patrimoniul cultural.” „Voi reveni în 2018”, a promis Emmanuel Macron.