GOSPODĂRIA AUDIA, NEAMȚ

Locuința din Audia, Neamţ, sec. al XIX-lea

Adusă în muzeu în anul 1957 din apropierea masivului Ceahlău, gospodăria săteanului Teodor Bălănescu din Audia este formată din casa de locuit şi grajdul „cu sân” (pod pentru fân construit în consolă), fiind împrejmuită cu un gard din „cepi” (ramuri) de brad dispuși vertical. În zonă, ocupaţiile principale erau „butinăritul” (lucrul la pădure), creşterea animalelor și pescuitul. Proprietarii casei erau răzeşi, oameni liberi cu oarecare prosperitate oglindită în dimensiunile și inventarul camerelor şi spaţiilor pentru depozitare.
Casa cu cinci încăperi, construită din bârne rotunde de brad, este înconjurată de o prispă deschisă cu stâlpi frumos fasonaţi şi are la intrare un foişor cu balustradă traforată, amplasat asimetric peste accesul în pivniţa clădită din piatră. Acoperişul în patru pante, ce urmează şi linia foişorului, este învelit cu draniță lungă bătută în două straturi, stratul superior, crestat în formă de dinte de fierăstrău, generând un efect decorativ.
Inventarul casei aminteşte de îndeletnicirile proprietarilor: capcana ilustrează preocuparea pentru vânătoare; ostia, mreaja şi coşurile din nuiele – pescuitul; vasele şi ustensilele din lemn sunt legate de păstorit; presa cu mecanism simplu folosită la stoarcerea mierii din faguri – albinăritul.
Mobilierul, alcătuit din paturi, lăzi de zestre, masă înaltă, laviţe cu laterale înalte care amintesc de jeţuri sau de stranele bisericești, este decorat cu motive geometrice crestate și cioplite cu rafinament.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului