GOSPODĂRIA AFUMAȚI

Gospodărie, Afumaţi, Ilfov 1/4 sec. XX

Situată într-o zonă de câmpie, la 15 km distanță de București, localitatea Afumați se încadrează în categoria satelor de tip adunat, cu case dispuse de o parte și de alta a drumului principal, cât și a numeroaselor ulițe care o alcătuiesc. Principalele ocupații ale locuitorilor comunei au fost agricultura și creșterea animalelor, iar vecinătatea Capitalei și intensificarea procesului de urbanizare a zonelor limitrofe ale acesteia au creat și oportunitatea unei activități comerciale dezvoltate.

Gospodăria familiei Dobrițoiu din Afumați, construită în anii ’20 (și renovată în 1939 conform inscripției realizate din tencuială în relief, în stânga intrării principale a casei), a fost donată Muzeului Satului în anul 2011.

Ansamblul este compus din casă, grajd pentru bivoli, hambar de porumb și bucătărie de vară. Tehnica de construcție este specifică zonelor de câmpie și podiș, cu pereții din împletitură de nuiele pe furci din salcâm sau stejar, cu lipitură de pământ. Toate acoperișurile au avut inițial învelitoare de țiglă, doar casa fiind ulterior modernizată printr-o învelitoare de tablă. Podelele încăperilor sunt lipite cu lut, tavanele realizate din șipci fățuite (cu excepția bucătăriei), iar pereții interiori sunt lipiți cu lut și văruiți.
Planul casei urmărește specificul Câmpiei Dunării, desfășurându-se pe orizontală și cuprinzând tinda – prin care se face accesul în locuință –, camera curată (spre drum), camera de locuit și bucătăria. Sistemul de încălzire este reprezentat de sobele din cărămidă prezente în camera de locuit și în bucătărie. În interior, se disting mobilierul de influență orășenească și ștergarele de pe pereți, care dau o notă distinctă spațiului de locuit.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului