GOSPODĂRIA VOITINEL

Gospodăria Voitinel, sec. XVIII, judeţul Suceava

Satul Voitinel este o așezare de tip adunat din nordul depresiunii Rădăuți, unde ocupațiile principale ale locuitorilor sunt creșterea animalelor, exploatarea pădurilor și agricultura.
Gospodăria, datând de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a fost transferată în muzeu în anul 1960.
Locuința săteanului Ion Hrișcă este construită pe temelie joasă din piatră și are pereții din bârne masive de lemn, humuiți la exterior. Acoperișul cu patru pante are învelitoare din draniță de brad. Casa cuprinde în plan: tinda mediană, camera de locuit („odaia mică”), camera de oaspeți („casa mare”), cămara și foișorul care apără intrarea de intemperii. Tinda, fără tavan și sistem de încălzire, era folosită pentru depozitarea diferitelor obiecte de uz gospodăresc. În cele două încăperi cu pereții tencuiți și văruiți se află cuptoare masive cu vatră liberă și loc pentru dormit.
Inventarul „odăii” (spațiu al activităților casnice) cuprinde blidare lucrate de meșteri locali, vase de lemn, butoiașe și furci de tors. În blidare au fost introduse recent străchini rădăuțene realizate de meșterul olar Constantin Colibaba, în locul ceramicii negre de Marginea, originale. „Casa mare” are mobilier simplu: lavițe așezate pe lângă pereți, masă, scaune cu spătar înalt, pat, dulap și lada de zestre pictată. Pe pereți și la grindă sunt expuse lăicere și păretare în vergi și alesături geometrice, cu nuanțe armonioase obținute din culori extrase din plante, dar și piese de îmbrăcăminte.
În apropierea casei se găsesc: bucătăria de vară cu pridvor („gănguț”), fântâna și cușca pentru câine cioplită dintr-un trunchi gros de stejar.
Din inventarul gospodăriei a făcut parte și o șură cu grajd care a ars în incendiul din 2002.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului