GOSPODĂRIA MASTACĂN

Mastacăn, Jud. Neamț, sec. al XIX-lea

Gospodăria Mastacăn provine dintr-un sat de tip răsfirat situat pe Valea Bistriţei, fiind construită la începutul secolului al XIX-lea şi transferată în muzeu în anul 1957. Alături de casă, cuprinde o „lozniţă” (cuptor pentru uscat şi afumat fructe), o tocilă pentru ascuţit diverse unelte şi un coteţ pentru porci.
Farmecul casei, al cărei proprietar a fost Ion Achirițoaie, este dat de dimensiunile și proporțiile volumelor care o alcătuiesc: pereții scunzi, lutuiți, ridicați din bârne de brad încheiate „stânește”, ferestrele mici, prispa joasă, deschisă, care o înconjoară pe trei laturi, acoperișul cu pante line și învelitoarea din draniță lungă. În plan, are două încăperi: tinda și odaia de locuit. Policromia interiorului rezultă din gama largă de ţesături (ştergare, păretare, lăicere) şi piese de port care împodobesc culmea amplasată deasupra patului (catrinţe, pieptare, cămașă). Acestea se asociază armonios cu piesele de mobilier (lăzi de zestre pictate, scaune cu spătar, blidare, cuiere), ale căror efecte decorative sunt de un neîntrecut rafinament.
Principalele ocupații ale locui-torilor din zonă – oieritul, pomicultura, lucrul la pădure și plutăritul pe râul Bistrița, sunt oglindite de inventarul gospodăriei, în care întâlnim „bărbânța” (vas din doage de lemn pentru produse lactate), găleata de muls, lingura de lapte, barda, toporul și țapina.
Se remarcă toba mare din piele de bou prevăzută cu discuri metalice mici de jur împrejur (asemănătoare unei tamburine).

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului