GOSPODĂRIA DUMBRĂVENI

Gospodărie din Dumbrăveni, sec. al XIX-lea, Jud. Suceava

Satul Dumbrăveni este situat la contactul dintre podişul Sucevei și lunca Siretului. Aşezarea formată în secolul al XV-lea este de tip adunat, cu o concentrare mai mare de gospodării de-a lungul drumului principal.
Construită la sfârşitul secolului al XIX-lea şi transferată în muzeu în anul 1961, locuința săteanului Nicolae Biciușcă prezintă o particularitate în sistemul de construcţie: pereţii sunt alcătuiţi din stâlpi înfipţi în pământ, legaţi între ei cu câte trei chingi pe care se împletesc nuiele dispuse vertical, lipite cu lut. Acoperişul în patru pante are învelitoarea din paie de secară, aşezate în tehnica „jipilor” (snopi). La muchii, snopii sunt puși în trepte, iar la coamă sunt împletiţi doi câte doi în „cununi”.
În planul casei se înscriu: „camera curată” fără sistem de încălzire, locuită doar ocazional, tinda mediană și camera de zi unde familia îşi desfăşura întreaga activitate în jurul cuptorului cu vatră care ocupă jumătate din spaţiu. Cuptorul îndeplinea un dublu rol, fiind atât locul unde se pregătea mâncarea, cât şi locul unde se putea dormi.
Dintre piesele de mobilier prezente în casă se remarcă lăzile de zestre pictate, aşezate la capătul celor două paturi. Decorul interior este completat de culmea împodobită cu piese de port, de țesăturile din cânepă și din lână, de ştergarele ornamentate cu motive geometrice şi florale stilizate. Tonalitatea generală a culorilor țesăturilor în nuanțele frunzelor de toamnă (galben-portocaliu și maro deschis) constituie o particularitate a locului.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului