GOSPODĂRIA CURTENI

Gospodăria Curteni, 1844, Jud. Vaslui

Gospodăria Mariei Dumitru din Curteni, specifică satelor de răzeşi, ţărani liberi proprietari de pământ din zona podgoriilor aflate în Podişul Central Moldovenesc, a fost transferată în muzeu în anul 1959. Are în componenţa sa casa, coteţul de găini şi crama care adăpostește butoaiele cu vin.
Casa a fost ridicată în anul 1844 de către Dumitru Agarici. Are pereții din cărămidă arsă și acoperișul în patru pante cu învelitoarea din stuf meșteșugit lucrat, „solzit” cu piepteni speciali. Un element de originalitate al compartimentării spațiului interior îl constituie modul de separare prin intermediul unui perete-sobă care delimitează încăperile şi le încălzeşte totodată. Mobilierul este de influenţă orăşenească, spre deosebire de ţesăturile decorative care păstrează tradiţia, având compoziţii echilibrate. Se remarcă cromatica armonioasă rezultată din folosirea coloranților naturali și a motivelor decorative aflate în nota cutumiară a simbolisticii tradiționale locale: figuri umane, astre şi „arborele vieţii”.
Crama este construită din piatră legată cu pământ și are acoperișul din stuf în patru pante cu dolii rotunjite. Amploarea învelitorii creează un spațiu suplimentar în care se depozitează linul (un trunchi de lemn scobit, folosit la zdrobirea strugurilor cu picioarele) şi teascul pentru stors struguri.
Cotețul de păsări (coștereața) se remarcă prin forma cilindrică realizată din împletitură de nuiele lipită cu pământ și acoperișul conic de stuf. Stâlpii porții de la intrare, „străjerii gospodăriei”, sunt reprezentări antropomorfe stilizate cu rol apotropaic.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului