CĂSOAIA PALTIN

Căsoaia Paltin, jud. Vrancea, sec. al XVIII-lea

Căsoaia” (cămara) săteanului Ioniță Bucur din Paltin, o anexă gospodărească des întâlnită în aşezările vrâncene, este datată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și a fost transferată în muzeu în anul 1956.
Ridicată pe un soclu din piatră de munte şi de râu fără liant, care înglobează și pivnița îngropată, căsoaia este adaptată terenului în pantă. Este construită din cununi orizontale din bârne rotunde peste care s-a aplicat un strat subțire de lut. Are un acoperiș cu învelitoare din șindrilă fasonată în formă de „cioc de rață” și fixată prin cuie din lemn de tisă (singurul exemplar din muzeu care exemplifică această tehnică). Căsoaia este alcătuită dintr-o singură încăpere fără ferestre (cămara), cu acces lateral și un foișor la faţada principală, plasat în consolă deasupra pivniței. Accesul în foișor se face pe o scară mobilă situată lângă intrarea în cămară.
Se remarcă elemente decorative geometrice traforate la scândurile parapetului de la foişor şi cele crestate pe capetele căpriorilor.
Construcția are caracter de unicat în patrimoniul muzeului.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului