CASA SOVEJA

Gospodărie, Soveja, Vrancea 1927

Provenind de la poalele Munților Vrancei, casa lui Jingă Corneliu din Soveja a fost transferată în Muzeul Satului în anul 1995. Ea a aparținut unei familii înstărite, fiind o construcție puternic influențată de arhitectura urbană și marcând astfel o etapă de trecere de la rural la urban. Ocupațiile principale ale locuitorilor din regiune au fost dintotdeauna creșterea animalelor, lucrul la pădure și prelucrarea lemnului (meșteri cunoscuți pentru decorurile traforate și realizarea șiței), iar ca ocupații secundare amintim pomicultura și grădinăritul.
Construită în 1927, an marcat pe una dintre treptele scării din piatră, casa este ridicată pe o temelie de piatră fasonată, având pereții din lemn de esență tare, tencuiți și zugrăviți. Acoperișul este realizat în patru ape și are învelitoarea din șiță măruntă. În plan, locuința cuprinde un antreu, salonul, două camere, cămară, prispă închisă cu șapte stâlpi la fațada principală, bucătărie, prispă pe două laturi în spatele casei. Casa este prevăzută și cu un beci cu tavanul boltit. Atrage atenția decorația traforată predominantă la exterior, practicată la parapetul prispei, la pazii și stâlpi.
Interiorul este amenajat cu un mobilier de factură urbană, în mare parte colorat ca și lemnăria interioară a casei albastru deschis-gri și cu obiecte de uz casnic și gospodăresc. Ies în evidență pereții celor două încăperi din față, care, conform tradiției locale sunt „îmbrăcați” cu frumoase țesături, aranjate în trei registre suprapuse: peretarele, zăvezile și adămăștile.
Nu în ultimul rând, merită menționat faptul că Simion Mehedinți, bine-cunoscutul academician, geograf și geopolitician român, a copilărit aici.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului